A csokoládé az emberek többségének, tekintett nélkül arra, hogy rendszeresen edz, vagy sem, nagy csábítást jelent. Tejszínes, krémes, olvadó, mogyorós és annyi más...
A csokirohamtól különösen az alakjukat féltő nők rettegnek, amikor egyszerűen muszáj egy kis csokit enni...
A fitnet ezért most megvizsgálta a csokoládékérdést egy kicsit közelebbről.
Sokan odafigyelünk a minőségi táplálkozásra, de van egy bizonyos dolog, amiről mégsem tudunk lemondani. Ez a százféle variációban kapható édesség, a csokoládé. Nem véletlen, hogy az élelmiszerekkel foglalkozó multinacionális cégeinél is kiemelt szerepet tölt be. Mivel sokan élünk a barna massza bűvkörében nyugodtan mondhatjuk, hogy a csokigyártás a világ egyik legjobb biznisze. Mi pedig függőségben élünk. Nézzük, milyen örömöket és veszélyeket rejt!
Híres történetek keringenek a csokoládé jótékony hatásairól. Sajnos a legtöbbjük csak legenda... Az egyik ilyen legismertebb történet a Kaukázus csúcsait megmászó brit expedícióról szól. Az alpinisták egy hegyen rekedtek 6 napig, és csak 3 darab csokiszelet volt náluk a túléléshez...
A hirtelen jött cukorbevitel tényleg megoldhat extrém éhséghelyzeteket, amikor semmi más nincs. Arra azonban ügyelni kell, hogy a csokoládé és egyéb édességek semmiképpen ne alkossák szerves részét a mindennapi táplálkozásunknak. Tápanyagértékük minimális, jó kifejezés üres kalóriáknak hívni őket, amelyből a szervezet egy kis időre erőre kap ugyan, azonban rendszeres fogyasztása mindkét nemnél könnyen elhízáshoz vezethet.
A csokoládét a Theobroma - "istenek eledele" - cacao nevű fa termésének köszönhetjük. Dél-Amerikából származik, egykor a mexikói azték civilizáció idején, mintegy 3000 évvel ezelőtt még fizetőeszközként is használták a kakaóbabot. A világ egyes országaiban még csokoládéklubok is léteznek, amelyben időről-időre a csokoládét imádó klubtagok összegyűlnek, hogy kipróbálják a piacra lépő újdonságokat, különlegességeket. Egy igazi, minőségi csokoládé akár 50-70 százalékban is tartalmaz kakaót. Az üzletek polcain lévő csokifélék többségénél ez kb. 30% körül mozog. A csokoládéban minimális fehérje, kevés ásványi anyag, változó mennyiségű cukor és sok zsír található - kb. 30 százalék! -, ezért energiatartalma is igen nagy lehet. Fajtánként különböző, de 10 dkg-jában akár 500 kalória is lehet!
Sokszor hallhattuk már, hogy a csokoládé fogyasztása után fellépő kellemes örömérzetet, az agyban megnövekedett endorfin és szerotonin szinteknek köszönhetjük, melyeknek közérzet javító hatásuk van. Az agyban - érzelmi felindulás hatására - fenil-etil-amin is termelődik, amely szintén bódulatot idézhet elő. A csokiban található, serkentő hatású teobromin és kevés koffein az éberséget növeli.
A bolti csokoládék úgy készülnek, hogy az amúgy is zsírban gazdag kakaómasszához még több zsírt - kakaóvajat, hogy olvadékonyabb legyen a csoki -, cukrot, és tejcsoki esetében tejet adnak. Amerikában kizárólag a kakaóvajat engedélyezik zsiradékként a csokoládékban, Európában azonban legfeljebb 5 százalékban más, növényi eredetű zsiradékot is hozzáadhatnak, ami azonban jelentősen csökkenti az adott csokiféleség élvezeti értékét. A hozzáadott dolgok arányát és mennyiségét érdemes a csoki csomagolásán ellenőrizni
|